karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Sos polski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Świetnie nadaje się do wędlin i mięs!

Sos polski

Składniki:

Sos polski

 

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • sok z 2 cytryn
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 pęczki szczypiorku
  • połowa pęczku natki pietruszki
  • 1 mała cebula (lub połowa dużej)
  • 1/2 łyżki utartego chrzanu
  • cukier puder
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sos polski
Jajka obrać i delikatnie wyciągnąć żółtka. Cebulę obrać i drobno pokroić. Szczypiorek i natkę umyć i poszatkować.

Żółtka utrzeć z sokiem z cytryn. Następnie dodać śmietanę, starty chrzan, szczypiorek, natkę i posiekaną cebulę. Bialka z jajek pokroić w kosteczkę i dodać do całości.

Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić cukrem pudrem, solą i pieprzem.

Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Tagi:

jajko jajka