olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Sos pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

słodki sos to wspaniałe połączenie lodów, mięsa lub innnych dań.

Sos pomarańczowy

Składniki:

Sos pomarańczowy

 

  • 1/2 szkl. soku z pomarańczy 100%
  • kieliszek białego wytrawnego wina (100g)
  • 0,5 łżki mąki ziemnaicznej
  • sok z cytryny
  • świeża skórka pomrancfzowa

Sposób przygotowania:

Sos pomarańczowy
Wino połączyć z sokiem z pomarańcz i cytryny oraz startą skórką pomarańczową, zagotować. Mąkę ziemniaczną wymieszać z małą ilością zimnej wody, wlewać cieniutkim strumieniem do gorącego wina mieszając delikatnie trzepaczką. Następnie całość zagotować. Sos lekko schłodzić.