Edyta2002

Edyta2002

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Sos pomarańczowy wg Edyta2002

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Sos ten urozmaici smak potraw z delikatnych mięs...

Sos pomarańczowy wg Edyta2002

Składniki:

Sos pomarańczowy wg Edyta2002

 

  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 1/2 szklanki wina czerwonego półsłodkiego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka galaretki porzeczkowej
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 4 łyżeczki świeżo tartego chrzanu
  • sól

Sposób przygotowania:

Sos pomarańczowy wg Edyta2002
Pomarańcze i cytrynę wyszorować, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Wino wlać do rondelka, dodać soki i starte skórki. Dodać też miód, galaretkę, imbir i sól do smaku. Zagotować a następnie ostudzić. Do przestudzonego sosu dodać chrzan (starty) , dokładnie wymieszać. Rondelek przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny. Do przygotowania sosu można użyć chrzanu ze słoiczka. Ponieważ jest on już przyprawiony to sól, sok z cytryny i miód trzeba dać według własnego uznania.

Tagi:

tarta