Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Sos pomidorowy Danuty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos można podawać do pizzy.

Sos pomidorowy Danuty

Składniki:

Sos pomidorowy Danuty

 

  • 1 kg pomidorów
  • 2 duże cebule
  • 5 dag cukru
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina
  • szczypta przyprawy chilli
  • łyżka ostrej musztardy
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Sos pomidorowy Danuty
Pomidory umyć, pokroić w ósemki, cebulę obrać pokroić w plastry, czosnek obrać i pokroić drobno. Wlać wino do rondla, dodać cukier, musztardę i paprykę chilli. Wsypać pomidory, cebulę z czosnkiem i gotować na małym ogniu aż się pomidory ugotują. Jarzyny z przyprawami przestudzić zmiksować a następnie przetrzeć przez sito aby usunąć nasiona i skórki z pomidorów. Sos zagotować, wkładać do słoiczków, pasteryzować 10 minut.

Tagi:

przyprawy