Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Sos pomidorowy na bulionie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

smaczny sos do gołąbków i nie tylko

Sos pomidorowy na bulionie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos pomidorowy na bulionie

 

  • 2 litry bulionu mięsno - warzywnego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek mąki
  • sól i pieprz
  • bazylia

Sposób przygotowania:

Sos pomidorowy na bulionie
Do małego garnuszka przekładamy koncentrat, stopniowo dodajemy bulion i go dokladnie mieszamy - przelewamy do calości wywaru, dodajemy 0,5 łyżeczki bazyli i gotujemy .Do innego garnka wsypujemy mąkę i dokładnie ją mieszamy aby nie powstały grudki, dolewając stopniowo zimną wodę. Kiedy bulion z przecierem zacznie wrzeć przelewamy go troche do rozcieńczonej mąki, aby się zahartowała, a następnie przelewamy ją do wywaru i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy jeszcze 3-4 minuty, tak aby sos zgęstniał, doprawiamy do smaku. Sos jest idealny do gołabków, ale można go podawać również z klopsikami
Sos pomidorowy na bulionie
Sos jest idealny do gołabków, ale można go podawać również z klopsikami
Sos pomidorowy na bulionie
Sos jest idealny do gołabków, ale można go podawać również z klopsikami
Sos pomidorowy na bulionie
Sos jest idealny do gołabków, ale można go podawać również z klopsikami
Sos pomidorowy na bulionie
Sos jest idealny do gołabków, ale można go podawać również z klopsikami