Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Sos porowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny sos z pora może nam posłużyć do polania mięsa.

Sos porowy

Składniki:

Sos porowy

 

Sposób przygotowania:

Sos porowy
Pora dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w półkrążki. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć na nim pora. Zalać bulionem warzywnym. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Przyprawić kucharkiem i pieprzem - najlepiej świeżo zmielonym. Mąkę wymieszać z 1/4 szklanki zimnej wody, wlać do sosu. Zagotować. Sos może nam posłużyć do polania mięsa lub np. placków ziemniaczanych.

Tagi:

przyprawy pory