eliza5519

eliza5519

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 117]

sos selerowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny słodziutki sos z selera.

sos selerowy.

Składniki:

sos selerowy.

 

  • 1 średniej wielkości seler
  • szczypta soli i pieprzu
  • 5 łyżek mąki
  • kubek wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 małe lyżeczki cukru
  • ok. 5 łyżek śmietany

Sposób przygotowania:

sos selerowy.
Seler obieramy, myjemy. Kroimy na cztery części i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy seler stanie się w miarę miękki. Ostudzamy go i ścieramy na tarce < na grubych oczkach>. Kostkę rosołowa rozpuszczamy w wodzie i dodajemy pieprzu, soli i cukru. Wstawiamy na gaz, dodajemy mąki i utarty seler. Gotujemy około 10 minut. Na koniec zaprawiamy śmietanką. Propozycja podania : z ziemniakami i mięsem. Smacznego!!!

Tagi:

seler