Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Sos szczypiorkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sos jest wspaniałym dodatkiem do ryb i mięs gotowanych, a także smakuje podany do jaj i kasz

Sos szczypiorkowy

Składniki:

Sos szczypiorkowy

 

  • 4 łyżki - drobno posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżka - masła,
  • 1 łyżka - mąki,
  • 1 szklanka - wywaru z warzyw lub rosołu (może być instant lub z kostki),
  • 1/2 szklanki - śmietany lub skondensowanego mleka,
  • sól,

 

Sposób przygotowania:

Sos szczypiorkowy
Masło rozetrzeć na masę, wymieszać z przesianą mąką, rozprowadzić gorącym wywarem. Mieszać należy szybko, energicznymi ruchami uważając, aby nie powstały grudki, następnie wlać do pozostałego wrzącego wywaru - zagotować. Odstawić, dodać śmietanę lub mleko i posiekany szczypiorek.Przyprawić do smaku solą.