olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Sos szodonowy (3)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

sos szodonowy idealnie nadaje się do gorących legumin, ma w sobie wino, więc nie jest dla dzieciaczków :)

Sos szodonowy (3)

Składniki:

Sos szodonowy (3)

 

  • 1szkl. białego wytrawnego wina
  • 2-3 szklanki wody
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka

Sposób przygotowania:

Sos szodonowy (3)
Wino zagotować z wodą. Żółtka utrzeć z cukrem, wlewać powoli gorące wino, mieszając trzepaczką. Następnie naczynie z żółtkami wstawić do większego naczynia z gorącą wodą i podgrzewać, stale mieszając, aż sos zgęstnieje. uwaząć aby woda w naczeniu była bliska wrzenia, ale nie zagotowała się. Gdy sos zagęstnieje, odstawić, mieszając wystudzić.