pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Sos tatarski po staropolsku

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

zrobiony od podstaw sos tatarski

Sos tatarski po staropolsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos tatarski po staropolsku

 

  • żółtko surowe 1
  • musztarda sarepska 1,5 łyżeczki
  • żółtka ugotowanych jaj 5
  • olej rzepakowy 200ml
  • sól do smaku
  • sok z ½ cytryny
  • prawdziwki marynowane 3
  • ogórki marynowane 4

Sposób przygotowania:

Sos tatarski po staropolsku
Żółtko surowe łączę z musztardą sarepską. Solę do smaku i mieszam. Dodaję 5 żółtek ugotowanych na twardo i rozbijam dokładnie widelcem na jednolita masę (żółtka można też przetrzeć). Następnie stopniowo mieszając masę wlewam partiami olej rzepakowy. Olej powinien łączyć się nam z żółtkami tworząc gęsty krem. Na koniec wlewam sok z cytryny, który nada sosowi smaku i troszkę wybieli kolor. Na koniec dodaję pokrojone w malutką kosteczkę prawdziwki. Ogórki też kroję w kostkę, ale przed dodaniem zostawiam do ocieknięcia na sitku. Gdy wszystkie składniki połączę mieszam delikatnie i sos jest gotowy. Smacznego.
Sos tatarski po staropolsku
Żółtko mieszamy z musztardą i solą
Sos tatarski po staropolsku
Dodajemy żółtka ugotowanych jaj i ucieramy na jednolitą mase
Sos tatarski po staropolsku
Miksujemy kilkanaście minut stopniowo dodając oleju
Sos tatarski po staropolsku
Dodajemy grzybki marynowane i ogórka konserwowego