KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Sos tatarski wg KarolinaS

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos tatarski najczęściej serwowany do ryb i jajek i wędlin. Polecam ten domowej roboty o niebo lepszy niż te dostępne w sklepach.

Sos tatarski wg KarolinaS

Składniki:

Sos tatarski wg KarolinaS

 

  • 10 grzybków marynowanych (np. pieczarek)
  • 4 małe ogórki konserwowe
  • pół cebuli
  • łyżka musztardy
  • trzy łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sos tatarski wg KarolinaS
Ogórki, pieczarki i połowę cebulki siekamy w drobniutką kosteczkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Do warzyw dodajemy łyżkę musztardy- może to być np. musztarda sarepska- świetnie zaostrzy smak sosu i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy trzy łyżki majonezu. Mieszamy do uzyskania jednolitego koloru. Jeżeli sos wydaje nam się za gęsty możemy dodać odrobinę śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Można przyozdobić również koperkiem. Smacznego!