paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

Sos waniliowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

idealny do polania ciasta bądź zwykłych owoców

Sos waniliowy

Składniki:

Sos waniliowy

 

  • 10 dag cukru
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Sposób przygotowania:

Sos waniliowy
Jajka polewamy wrzątkiem. Ze wszystkich oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wraz ze zwykłym cukrem ucieramy na jednolitą, puszystą masę. Wino gotujemy wraz z cukrem wanilinowym, mieszamy. Gdy wino zawrze bardzo powoli wlewamy go do masy z żółtek. Następnie całość wkładamy w misce do kąpieli wodnej. Składniki w misce energicznymi, płynnymi ruchami mieszamy do chwili aż sos zacznie gęstnieć. Odstawiamy go na chwile aby ostygł

Tagi:

jajko jajka