Sposób przygotowania:
Jabłka w sosie waniliowymPrzygotowanie jabłek:
Jabłka myjemy, obieramy. Przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. W rondelku zagotowujemy wodę z dodatkiem soku z cytryny- wody tyle by jabłka były przykryte.
Do zagotowanej wody dodać jabłka i ugotować do miękkości. Następnie wyjąć z wody. Ułożyć po 2 połówki jabłek na talerzykach deserowych. We wgłębienia po gniazdach nasiennych nałożyć po odrobinie konfitury borówkowej.
Tak przygotowane jabłka polewamy sosem waniliowym i ozdabiamy listkami mięty.
Przygotowanie sosu waniliowego:
Zagotować 1 szkl. mleka. W pozostałym mleku roztrzepać żółtka,dodać cukry, budyń i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy. Wlewamy na gotującej się mleko.
Etap końcowy:
Mieszając gotujemy na małym ogniu sos waniliowy do momentu,aż lekko zgęstnieje.