Sposób przygotowania:
Jabłka w sosie waniliowymPrzygotowanie jabłek:
![Jabłka w sosie waniliowym Jabłka w sosie waniliowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/jablka-w-sosie-waniliowym-495433.jpg)
Jabłka myjemy, obieramy. Przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. W rondelku zagotowujemy wodę z dodatkiem soku z cytryny- wody tyle by jabłka były przykryte.
Do zagotowanej wody dodać jabłka i ugotować do miękkości. Następnie wyjąć z wody. Ułożyć po 2 połówki jabłek na talerzykach deserowych. We wgłębienia po gniazdach nasiennych nałożyć po odrobinie konfitury borówkowej.
Tak przygotowane jabłka polewamy sosem waniliowym i ozdabiamy listkami mięty.
Przygotowanie sosu waniliowego:
![Jabłka w sosie waniliowym Jabłka w sosie waniliowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/jablka-w-sosie-waniliowym-495434.jpg)
Zagotować 1 szkl. mleka. W pozostałym mleku roztrzepać żółtka,dodać cukry, budyń i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy. Wlewamy na gotującej się mleko.
Etap końcowy:
![Jabłka w sosie waniliowym Jabłka w sosie waniliowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/jablka-w-sosie-waniliowym-495435.jpg)
Mieszając gotujemy na małym ogniu sos waniliowy do momentu,aż lekko zgęstnieje.