Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Jabłka w sosie waniliowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotowane jabłka to smak mojego dzieciństwa. Ugotowane połówki jabłek polane sosem waniliowym idealne są na lekki i zdrowy deser.

Jabłka w sosie waniliowym

Składniki:

Jabłka w sosie waniliowym

na sos waniliowy:

  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 łyżeczek cukru
  • 2 łyżeczki budyniu waniliowego
  • 1 kopiata łyżeczka mąki ziemniaczanej

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Jabłka w sosie waniliowym

Przygotowanie jabłek:

Jabłka w sosie waniliowym

Jabłka myjemy, obieramy. Przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. W rondelku zagotowujemy wodę z dodatkiem soku z cytryny- wody tyle by jabłka były przykryte.

Do zagotowanej wody dodać jabłka i ugotować do miękkości. Następnie wyjąć z wody. Ułożyć po 2 połówki jabłek na talerzykach deserowych. We wgłębienia po gniazdach nasiennych nałożyć po odrobinie konfitury borówkowej.

Tak przygotowane jabłka polewamy sosem waniliowym i ozdabiamy listkami mięty.

Przygotowanie sosu waniliowego:

Jabłka w sosie waniliowym
W 1/2 szkl. mleka rozmieszać żółtka,cukry , budyń i mąkę ziemniaczaną

Zagotować 1 szkl. mleka. W pozostałym mleku roztrzepać żółtka,dodać cukry, budyń i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy. Wlewamy na gotującej się mleko.

Etap końcowy:

Jabłka w sosie waniliowym
Na wolnym ogniu mieszając gotujemy sos waniliowy

Mieszając gotujemy na małym ogniu sos waniliowy do momentu,aż lekko zgęstnieje.


Tagi:

deser jabłka