kokolata

kokolata

Szef Kuchni
[Przepisów: 57]

Sos wielkanocny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Jest nieoceniony w święta wielkiej nocy.

Sos wielkanocny

Składniki:

Sos wielkanocny

 

  • 3 jajka
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 szklanka gęstej, kwaśniej śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej rzeżuchy
  • sól i cukier

Sposób przygotowania:

Sos wielkanocny
1. Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą, obrać ze skorupek, po czym przepołowić. 2. Żółtka wyciąć przetrzeć przez sitko i dokładnie utrzeć z sokiem z cytryny. 3. Dalej wymieszać ze śmietaną, chrzanem, cukrem i solą. Białka posiekać i dodać do chrzanu razem z zieleniną. Przykryć a następnie schłodzić.