kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Sos wielkanocny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny wiosenny sosik o niezapomnianym smaku.Wspaniały do jajek na twardo,wędlin czy mięs na zimno.

Sos wielkanocny

Składniki:

Sos wielkanocny

 

  • 3 jajka
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 250ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 2 łyżki koperku
  • 2 łyżki rzeżuchy
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Sos wielkanocny
Jaja gotujemy na twardo, studzimy,obieramy i przepoławiamy.Żółtka przecieramy przez sitko i ucieramy z sokiem z cytryny.Mieszamy żółtka z chrzanem,śmietaną,cukrem i solą.Białka siekamy drobniutko i mieszamy je z zieleniną.Tą masę mieszamy z sosem.Chłodzimy.