ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 193]

Sos z łupin cebuli do ryby lub dań mięsnych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Brązowa łuska z cebuli jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnych włókien roślinnych i związków fenolowych jak kwercetyna. Dlatego warto włączyć ją do swojej kuchni, trzeba tylko pamiętać żeby była z ekologicznej uprawy bez oprysków i chemii.

Sos z łupin cebuli do ryby lub dań mięsnych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos z łupin cebuli do ryby lub dań mięsnych

 

Sposób przygotowania:

Sos z łupin cebuli do ryby lub dań mięsnych
Łupiny z trzech cebul płuczemy zimną wodą i zalewamy pół litrem wody. Dodajemy jeden liść laurowy i gotujemy na wolnym ogniu około dwadzieścia minut. Odcedzamy na sitku łupiny od płynu, łupiny wyrzucamy a powstały płyn doprowadzamy do wrzenia.

Wlewamy zawiesinę z pół szklanki wody i dwóch łyżek mąki pszennej. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką oraz curry.

Sos podajemy do ryby albo dań mięsnych.
Sos z łupin cebuli do ryby lub dań mięsnych.
Łupiny z trzech cebul zalewamy pół literem wody i gotujemy na małym ogniu.
Sos z łupin cebuli do ryby lub dań mięsnych.
Po ugotowaniu odcedzamy łupiny od powstałego wywaru.
Sos z łupin cebuli do ryby lub dań mięsnych.
Dodajemy sól i pieprz czarny mielony oraz szczyptę słodkiej papryki i curry.
Sos z łupin cebuli do ryby lub dań mięsnych.
Doprowadzamy do wrzenia i wlewamy zawiesinę z wody i dwóch łyżek mąki.