caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Sos z malin

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zdrowy i smaczny dodatek do deserów

Sos z malin

Składniki:

Sos z malin

 

  • 2 szklanki malin (mogą być mrożone)
  • 6 lekko czubatych łyżek cukru
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Sos z malin
Maliny lekko rozgnieść, wsypać cukier i często mieszając zagotować. Gotować 10 minut. Gorącą masę przetrzeć przez sito (ten krok można pominąć jesli komus nie przeszkadzaja pestki z malin). Przecier ponownie zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami wody, wlać do przecieru i zagotowac. Jeśli potrzebujemy sos na zimno to wystudzic. Podawać do deserów, nalesników a na zimno także do lodów. Zamiast malin mozna użyc innych owoców jagodowych (porzeczek, jagód, jeżyn itp.)