Edyta2002

Edyta2002

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Sos z natki pietruszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Ten sos zawsze gości u mnie do pieczonych ziemniaków...

Sos z natki pietruszki

Składniki:

Sos z natki pietruszki

 

  • 1 mala cebula
  • 1 lyżka margaryny
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 1/2 szklanka wody z gotowania warzyw
  • 3/4 szklanki śmietanki
  • 4 lyżki orzechów piniowych
  • sól, bialy piprz

Sposób przygotowania:

Sos z natki pietruszki
Cebulą obrać, drobno posiekać, a następnie poddusić na margarynie. Pietruszkę umyć, oddzielić listki, kilka odlożyć resztę posiekać, dodać do cebuli i razem poddusić. Wlać wodę z gotowania warzyw i śmietanę. Wymieszać i gotować przez 5 minut. Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni. Sos zmiksować, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przybrać listkami pietruszki i orzechami....
Orzechy można zmiksować razem z sosem, ale nie każdy może je jeść. Dlatego ja podaje je jako dodatek do sosu...