szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

sos z porzeczek do mięs

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszny sos do mięs z porzeczek czarnych

sos z porzeczek do mięs

Składniki:

sos z porzeczek do mięs

 

  • 0.5 litra czerwonego wytrawnego wina
  • 60 gram cukru
  • 250 gram czarnych porzeczek
  • łyzka octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

sos z porzeczek do mięs
Wino zagotować razem z cukrem, gotować do momentu aż zredukuje się o połowę i zgęstnieje. Porzeczki umyć, dodac razem z octem do wina Gotować, aż porzeczki będą miękkie a sos się zagęści. Swietnie smakuje ze zgrilowana piersią kurczaka lub dań z wieprzowiny i dziczyzny,podkreśla ich smak.Można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło.