Sposób przygotowania:
Sos z żurawin i jabłek
Jabłka należy umyć, osączyć, usunąć gniazdka nasienne, obrać
i podzielić owoce na ćwiartki. Do jabłek dodać opłukane żurawiny, zalać gorąca wodą i gotować na małym ogniu do miękkości.
Owoce przestudzić, zmiksować a następnie przetrzeć przez sitko. Do smaku dodać cukier oraz skórkę z pomarańczy drobniutko pokrojoną. Sos podawać do mięsa pieczonego lub smażonego.
i podzielić owoce na ćwiartki. Do jabłek dodać opłukane żurawiny, zalać gorąca wodą i gotować na małym ogniu do miękkości.
Owoce przestudzić, zmiksować a następnie przetrzeć przez sitko. Do smaku dodać cukier oraz skórkę z pomarańczy drobniutko pokrojoną. Sos podawać do mięsa pieczonego lub smażonego.