Sposób przygotowania:
Sosik na ziemniaki
Potrzebujemy 1,5 szklanki wywaru spod pieczonego mięsa. Ja użyłam tłuszczu jaki został po pieczeniu kurczaka (margaryna+ woda zmieszana z czosnkiem i przyprawą do kurczaka - stąd też ma aromatyczny smak). Wywar przelewamy do garnka.
Do rondelka wsypujemy mąkę i ciągle mieszając podpiekamy ja do czasu aż złapie rumiany kolor.
Do gorącej mąki wlewamy stopniowo zimną wodę i energicznie mieszamy, uważając by nie zrobiły się kluchy. Rozmieszaną zasmażkę z wodą wlewamy do sosu, wrzucamy kostkę do sosów i gotujemy.
Podczas gotowania sos ciagle mieszamy by się nie przypalił, w razie potrzeby doprawiamy. Gorącym sosem polewamy ziemniaki
Do rondelka wsypujemy mąkę i ciągle mieszając podpiekamy ja do czasu aż złapie rumiany kolor.
Do gorącej mąki wlewamy stopniowo zimną wodę i energicznie mieszamy, uważając by nie zrobiły się kluchy. Rozmieszaną zasmażkę z wodą wlewamy do sosu, wrzucamy kostkę do sosów i gotujemy.
Podczas gotowania sos ciagle mieszamy by się nie przypalił, w razie potrzeby doprawiamy. Gorącym sosem polewamy ziemniaki