Sposób przygotowania:
Sosnówka - nalewka na pędachPamiętacie syrop na pędach sosny jaki nastawiłam wiosną?przepis jak to zrobić znajdziecie tutaj - https://gotujmy.pl/syrop-z-pedow-sosnowych,przepisy,148869.html Taki syrop i pędy są właśnie potrzebne do zrobienia nalewki. Zlewając syrop nie odciskałam pędów - zlałam po prostu tyle ile ściekło. Pędy pozostały w słoju i zalałam je spirytusem zmieszanym nieco z wodą - na 1 litr spirytusu dodałam ok. 200 ml zimnej, przegotowanej wody.
Słój odstawiłam tym razem w ciemne miejsce na ok. 3 tygodnie i co kilka dni nim potrząsałam. Zlany syrop, a było go ok. 1 , 25 litra, zmieszałam z 150 ml spirytusu bo bałam się żeby się nie zepsuł - szczelnie zakręcony odstawiłam do lodówki. Gdy nalewka dobrze naciągnęła zlałam cały płyn do dużego naczynia. Pędy przelałam ok. 1/2 litra przegotowanej zimnej wody i partiami dobrze je odcisnęłam - mnie nie będą już potrzebne chociaż są podobno tacy co zalewają je spirytusem ponownie . . .
Do zlanej przez sito wyłożone gazą nalewki dodałam z powrotem syrop - ja wlałam cały bo lubimy słodkie naleweczki, ale możecie sobie dolać go wedle własnego smaku. Trzeba też spróbować czy moc nalewki jest odpowiednia - zawsze można ją nieco rozcieńczyć. Nalewkę rozlałam do czystych butelek, opisałam je i odstawiłam w ciemne miejsce - niech sobie postoi przynajmniej kilka miesięcy, nieco się sklaruje i dojrzeje. A zimą będzie świetnym lekarstwem w razie przeziębienia.
msewka
Pyza
tak, jest wyśmienita , że tak skromnie powiem :D
msewka
Ciekawe,czy jak do syropu z sosny dodam procentów to wyjdzie równie smaczna naleweczka ?
Pyza