Zsa Zsa

Zsa Zsa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Spaghetti bolognese

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Tradycyjne spaghetti bolognese - najlepiej jest pokusić się o własny sos :)

Spaghetti bolognese Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Spaghetti bolognese

 

  • Paczka makaronu spaghetti
  • puszka pomidorów obranych ze skórki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 200 g mięsa mielonego najlepiej wołowego (ja użyłam cielęciny)
  • parmesan do posypania na wierch
  • kilka listków bazylii
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Spaghetti bolognese
Makaron gotujemy al dente. Na patelni podsmażamy mięso, doprawiamy solą i pieprzem, przeciśniętym czosnkiem, podsmażamy jeszcze chwilę. W garnuszku intensywnie podgrzewamy obrane ze skórki pomidory często mieszając przez około 5-6 minut. Dodajemy cukier, sól, pieprz, paprykę, mieszamy. Łączymy sos z mięsem, polewamy nim makaron. Na wierzch ścieramy parmesan i dodajemy listki bazylii.
Spaghetti bolognese
W garnuszku intensywnie podgrzewamy obrane ze skórki pomidory często mieszając przez około 5-6 minut.
Spaghetti bolognese
Łączymy sos z mięsem, polewamy nim makaron.
Spaghetti bolognese
Na wierzch ścieramy parmesan i dodajemy listki bazylii.

Tagi:

mięso makaron