aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

spaghetti carbonara

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

odkąd spróbowałam carobonary, jest to moje ulubione spaghetti

spaghetti carbonara

Składniki:

spaghetti carbonara

 

  • 1 makaron spaghetti,
  • 400 ml śmietana 12%,
  • 300 g boczek wędzony lub parzony,
  • 100 g żółty ser,
  • 2 cebula,
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

spaghetti carbonara
Makaron spaghetti gotujemy, dodając do wody łyżeczkę soli. Nie dodajemy oleju, poniewać wtedy sos by nam się nie przykejał na makaronu. Boczek kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy go na patalni, aż nam się lekko przypiecze. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy z boczkiem. Wszystko zalewamy śmietaną i rozpuszczamy w niej żółty ser. Gotujemy, aż do zgęstnienia na małym ogniu. Polewamy takim sosem makaron i posypujemy natką pietruszki.

Tagi:

makaron sery ser