Donnna

Donnna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Spaghetti czosnkowo-pomidorowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Włoskie, aromatyczne danie. Spaghetti w postaci lżejszej, bez ciezkiego sosu. Swiezy smak pomidorow i sokuz cytryny oraz aromat czosnku!

Spaghetti czosnkowo-pomidorowe

Składniki:

Spaghetti czosnkowo-pomidorowe

 

  • 2 dojrzale pomidory
  • 3 duze zabki czosnku
  • majeranek
  • sol
  • swiezo zmielony pieprz
  • lyzeczka rpzecieru pomidorowego
  • lyzeczka soku z cytryny
  • parmezan
  • makaron do spaghetti

Sposób przygotowania:

Spaghetti czosnkowo-pomidorowe
Wode na makaron zawsze mocno sole, troche oliwy i tak bede gotowac makaron prze zokolo 8-9 minut.

Na patelni rozgrzewam troche oliwy z oliwek. Zabki czosnku rpzeciskam przez praske i rzucam na tluszcz. Na niedluga chwile, gdyz czosnek szybko sie rpzypala, gdy dodzie do mnie pierwszy aromat dodaje obrane ze skorki, pokrojone w nieregularne kawalki pomidory. Do tego sok z cytryny, przecier, sol, majeranek i pieprz (przyprawiajcie wedlug uznania). Calosc przesmazam , a potem dusze dobre 10 minut. Makaronw tym czasie odcedzam i czeka on na skonczenie "sosu". Kiedy z pomidorow zrobi sie lekka papka, dolewam troche wody i ejsczze chwile na ogniu. Nastepnie wylaczam, jak troche ostygnie dosypuje z dwie lyzki parmezanu i mieszam. Na patelnie dodaje makron , wsyztsko mieszam ze soba i podaje posypane parmezanem (dodatkowo, jesli ktos go uwiel;bia tak jak ja ;) smacznego.

Tagi:

makaron