anecia04

anecia04

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Spaghetti śródziemnomorskie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Szybko, tanio i smacznie, a do tego w stylu włoskim

Spaghetti śródziemnomorskie

Składniki:

Spaghetti śródziemnomorskie

 

  • makaron spaghetti na dwie porcje
  • 2 małe cukinie
  • czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 płaskie łyżeczki suszonego oregano
  • 200 - 250 gram krojonych pomidorów (w puszce lub kartoniku)
  • szczypta ostrej prapryki w proszku
  • szczypta Kamis Fit up do duszonych warzyw i zup
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • sól, pieprz
  • grana padano do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti śródziemnomorskie
- Warzywa myjemy i kroimy w kostkę.
- Na oliwie z pierwszego tłoczenia podsmażamy delikatnie czosnek, gdy kuchnia wypełni się aromatem czosnkowym, dodajemy cukinię i paprykę, mieszamy i dusimy do momentu, aż będą al dente.
- Gotujemy makaron według wskazań na opakowaniu i przykrywamy, by pozostał gorący.
- Gdy warzywa są już al dente, dodajemy krojone pomidory, oregano, paprykę, fit up oraz sól i pieprz, mieszamy. Dusimy na wolnym ogniu nie dłużej niż kwadrans.
- Makaron dodajemy do sosu, delikatnie mieszamy, podajemy natychmiast z grana padano.