pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Spaghetti wieprzowo-kalarepkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

prosty sposób na urozmaicenie sosu do spaghetti

Spaghetti wieprzowo-kalarepkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti wieprzowo-kalarepkowe

 

  • szynka wieprzowa 60 dag
  • kalarepka 2
  • przecier pomidorowy 500g
  • keczup 2 łyżki
  • sos chili 1 łyżka
  • przyprawa do gyrosa 1 łyżka
  • sól do smaku
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka
  • makaron spaghetti 30 dag

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti wieprzowo-kalarepkowe
Szynkę wieprzową przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Mięso przyprawiamy solą oraz przyprawą do gyrosa. Dodajemy zioła prowansalskie i dokładnie mieszamy. Kalarepki obieramy z łykowatej skórki i trzemy na tarce jarzynowej. Na patelnię wrzucamy mięso. Smażymy do momentu uzyskania koloru brązowego. Następnie dodajemy kalarepkę. Mieszamy i parę minut smażymy. Zalewamy przecierem pomidorowym. Ponownie mieszamy i na małym ogniu odparowujemy płyny zagęszczając sos. Pod sam koniec smażenia dodajemy keczup oraz sos chili. Mieszamy, chwilę podsmażamy i gotowe. Makaron spaghetti gotujemy w lekko osolonej wodzie. Sos podajemy z ugotowanym makaronem. Smacznego.
Spaghetti wieprzowo-kalarepkowe
Kalarepki obieramy i trzemy na tarce jarzynowej
Spaghetti wieprzowo-kalarepkowe
Szynkę mielimy i przyprawiamy zgodnie z przepisem
Spaghetti wieprzowo-kalarepkowe
Smażymy mięso i kolejno dodajemy kalarepkę oraz przecier
Spaghetti wieprzowo-kalarepkowe
Pod koniec smażenia dodajemy keczup i sos chili