Sposób przygotowania:
Spaghetti z małżami i rukolą
Pod bieżącą wodą oczyszczamy dobrze mule. Wkładamy je do miski z zimną wodą i wszystkie mule, które się otworzyły wyrzucamy. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu – skracając jednak podany czas gotowania makaronu o 1 minutę. W Głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę i przesmażamy chwilę pokrojony w kostkę czosnek i papryczkę chilli. Kiedy po kuchni zacznie unosić się ich zapach wrzucamy do rondla mule, podlewamy je winem – rondel przykrywamy pokrywką i gotujemy mule 2 minuty po czym wstrząsamy rondlem, otwieramy pokrywę i z powrotem przykrywamy. Mule gotujemy jeszcze 4 minuty. Odcedzamy makaron i przekładamy go do muli, dodajemy umytą rukolę, solimy i pieprzymy - całość gotujemy jeszcze minutę pod przykryciem. Jeśli jakieś mule się nie otworzyły usuwamy je, a makaron wraz z Mulami i sosem nakładamy na podgrzane talerze i serwujemy od razu.