Sposób przygotowania:
Späzle ....Kluseczki własnej roboty.....
Wbić całe jajka do do naczynia....Dodać mąkę i szczyptę soli ...łyżką drewnianą z oczkiem mieszać.....Aż wszystko się dokładnie połączy dolewając wody....mocno mieszając ,aż pojawią się bąbelki powietrza w cieście.....Ciasto nie może być rzadkie ,ani za Twarde....
Przeciskać przez praskę na gorącą i osoloną wodę.......Gdy wypłyną na wierzch odcedzić i przepłukać zimną wodą.....
Przeciskać przez praskę na gorącą i osoloną wodę.......Gdy wypłyną na wierzch odcedzić i przepłukać zimną wodą.....
elzbieta8960
ewala
Jeżeli ta od ziemniaków ma grubsze oczka to wtedy nią można przeciskać....Bo przez tą małymi oczkami ciasto nie przeciśnie się...
Lub z wilgotnej deski,zeskrobywać ciasto nożem na wrzątek.....
wedith1
eli_555
Henia
eli_555
Heniu na allegro można kupić takie specjalne urządzenia do tych kluseczek.
ewala
Ta akurat jest do ziemniaków,ale również można jej używać do tych kluseczek......
http://www.allegro.pl/item1077203629_praska_do_ziemniakow_firmy_bergner_3rodzaje_sitek.html