Sposób przygotowania:
Staromodny tort orzechowy
Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm, wysmaruj ją margaryną i wyłóż pergaminem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Białka ubija na sztywno z cukrem, następnie dodaj żółtka. Ubijaj aż masa będzie puszysta i pojawią się pęcherzyki. Na tym kończy się pomoc miksera. Dodawaj partiami zmielone orzechy i bułkę tartą, delikatnie mieszaj trzepaczką. Na koniec wmieszaj proszek do pieczenia. Masę przelej do tortownicy, temperaturę zmniejsz do 160 stopni, wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 35 minut. Gotowy biszkopt ma piękny złoty odcień, nie odważyłam się zaglądać i sprawdzać patyczkiem :) Gotowy biszkopt ostudź i przekrój na trzy krążki. Teraz czas na krem. Miękkie masło utrzyj z połową cukru pudru na puch. Resztę cukru pudru ubij z żółtkami. Miskę z żółtkami umieść nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijaj na parze przez kwadrans aż masa będzie gęsta i puszysta. Przestudzone żółtka dodawaj partiami do utartego masła. Wlej do masy napar i wsyp kawę rozpuszczalną. Dokładnie wymieszaj. Gotowym kremem przełóż biszkopt, wierzch i boki tortu posmaruj resztą kremu, wierzch udekoruj za pomocą rękawa. Jeszcze tylko połówki orzechów, około godziny schładzania w lodówce i możesz się cieszyć smakiem staromodnego tortu orzechowego.