Suflet czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cukier wsypać do rondla, rozprowadzić 4 łyżkami wody i zagotować mieszając aż powstanie syrop. W większym garnku zagotować litr

Suflet czekoladowy

Składniki:

Suflet czekoladowy

 

  • 250 g ciemnej czekolady
  • 4 żółtka
  • 5 białek
  • 80 g cukru
  • 4 łyżki wody
  • 600 g śmietany
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Suflet czekoladowy
Cukier wsypać do rondla, rozprowadzić 4 łyżkami wody i zagotować mieszając aż powstanie syrop. W większym garnku zagotować litr wody, nad garnkiem w rondelku rozpuścić czekoladę ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, dodać syrop i śmietanę, wymieszać. Poczekać aż masa stanie się letnia i dodać żółtka, zamieszać. Ubić pianę z białek i połączyć ostrożnie z masą czekoladową. Przygotować , małe miseczki żaroodporne: posmarować je masłem i posypać cukrem pudrem. Rozgrzać piekarnik do temp 180 stopni Celsjusza. Piec suflety 20 minut, przed podaniem posypać z wierzchu cukrem pudrem.

Tagi:

czekolada