Sposób przygotowania:
Suflet pomarańczowy 2
Pomarańcze dobrze wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Ściąć od góry kapelusze tak ok 1/3 owocu. Z kapeluszy zetrzeć skórkę pomarańczową. Z owoców wydrążyć miąższ nie uszkadzając przy tym skórki, miąższ przecisnąć przez sitko a otrzymany sok gotować na małym ogniu aż część odparuje i zostanie ok 4 łyżki. Białka ubić na pianę z 1 łyżką cukru pudru. Żółtka ubić na puch wraz z cukrem waniliowym dodać mąkę zimny już sok skórkę pomarańczową likier i szczyptę cynamonu i goździków wymieszać. Do żółtek dodać również pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do skórek pomarańczy i piec ok -12-15 minut w temp. 210 stopni. Podawać od razu po upieczeniu.
k.tyczynski
dża