Creator

Creator

Starszy Kucharz
[Przepisów: 11]

Suflet Smaki Afryki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Danie to przywołuje na myśl klimat Czarnego Lądu:)

Suflet Smaki Afryki

Składniki:

Suflet Smaki Afryki

 

  • 3 jaja
  • 3 duże czubate łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej np. Nescafe
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka octu
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • garść pokruszonych bananów kandyzowanych (chipsów bananowych)
  • szczypta cynamonu i kardamonu
  • Łyżka kwaśnej śmietany
  • kilka łyżek oliwy lub oleju

 

  • na sos:
  • 5-6 łyżek śmietany gęstej
  • kilka łyżek śmietanki do kawy
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • kilka kostek czekolady
  • szczypta chilli

Sposób przygotowania:

Suflet Smaki Afryki
Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek Zółtka utrzeć z cukrem, kakao, cynamonem, kawą, kardamonem i dodać łyżkę śmietany. Białka ubić na sztywną pianę, następnie połączyć z powstałą masą żółtkową, dodać mąkę, budyń, proszek do pieczenia i ocet. Cały czas mieszać i dodawać pokruszone chipsy bananowe. Wylać powstałą masę na dobrze rozgrzaną patelnię a następnie obsmażać z obu stron pod przykryciem uważając coby się nie przypaliło.Przygotować sos: Zmieszać śmietanę z kawą, dodać chilli i dobrze wymieszać. Suflet wyłożyć na talerz i jeszce gorący polać sosem a następnie obsypać startą czekoladą. Można udekorować bananami kandyzowanymi lub też świeżymi plasterkami bananów. Smacznego! :)