Sposób przygotowania:
Suflet truskawkowy
Truskawki przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki i zmiksować. przecier podgrzać w emaliowanym garnku.
Białka odzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na białą pulchną masę. Ucierając dodawać masło (3 dag odłożyć), pod koniec stopniowo dodawać przecier truskawkowy, sok z cytryny i 6 dag tartej bułki. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą sufletową.
Żaroodporne naczynie wysmarować margaryną, posypać tartą bułką. Włożyć masę zapiekać w piekarniku w temp. 190 stopni C. przez 30-40 minut. Przez pierwsze 15 minut nie otwierać piekarnika, bo suflet opadnie.
Białka odzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na białą pulchną masę. Ucierając dodawać masło (3 dag odłożyć), pod koniec stopniowo dodawać przecier truskawkowy, sok z cytryny i 6 dag tartej bułki. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą sufletową.
Żaroodporne naczynie wysmarować margaryną, posypać tartą bułką. Włożyć masę zapiekać w piekarniku w temp. 190 stopni C. przez 30-40 minut. Przez pierwsze 15 minut nie otwierać piekarnika, bo suflet opadnie.