superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Suflet z kaszą gryczaną i ciemną czekola

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Suflet, który jest deserem i sycącym daniem

Suflet z kaszą gryczaną i ciemną czekola

Składniki:

Suflet z kaszą gryczaną i ciemną czekola

 

  • 3/4 woreczka kasza gryczana,
  • 2 szt jaja,
  • 1 łyżka cukier puder do posypania,
  • 1 szt cytrynka,
  • 3/4 szt serek włoski,
  • 1 łyżka masło,
  • 1 łyżeczka imbir mielony,
  • 1 łyżka mąka,
  • 50 ml śmietana

 

 

 

Sposób przygotowania:

Suflet z kaszą gryczaną i ciemną czekola
Kaszę gotujemy na sypko. Odstawiamy do ostygnięcia i miksujemy w rozdrabniaczu na jednolitą masę. Serek też miksujemy i mieszamy z kaszą. Dodajemy żółtka jajek roztarte wcześniej z cukrem. Doprawiamy imbirem do smaku. Dodajemy startą skórkę z cytryny i mąkę i mieszamy.Dodajemy śmietankę. W osobnym naczyniu ubijamy pianę z białek na sztywno i dodajemy do masy. Mieszamy ostrożnie widelcem. Napełniamy powstałą masą naczynia do mufinek wysmarowane wcześniej masłem. Czekoladę łamiemy na kawałeczki i wciskamy do sufletu. Pieczemy w 180 C około 30 minut.