olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Suflet ze śliwek suszonych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z wytrawnym winem smakuje jak najlepszy suflet.

Suflet ze śliwek suszonych

Składniki:

Suflet ze śliwek suszonych

 

  • 400g suszonych śliwek
  • 6 białek
  • 100g cukru pudru
  • 200g białego wytrawnego wina
  • sok z cytryny do smaku
  • 0,5 łyżki tłuszczu do formy

Sposób przygotowania:

Suflet ze śliwek suszonych
Śliwki umyć, zalać winem, rozgotować, przetrzeć, wymieszać z częścią cukru i sokiem z cytryny. Następnie połączyć z uprzednio ubitą z cukrem na szytwno pianą z białek, wlać do foremek, ułożyć na żaroodpornym półmisku wysmarowanym tłuszczem i zapiec w średnio nagrzanym piekarniku. Podawać zaraz po wyjeciu z piekarnika. Podczas pieczenia piekarnika nie wolno otwierać!

Tagi:

śliwki