ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Suróweczka wiosenna

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Prosta, smaczna,dodatek do 2 dania

Suróweczka wiosenna Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Suróweczka wiosenna

 

  • kapusta biała młoda- 1/4 główki
  • marchewka
  • kalarepka- 1/4 szt
  • kukurydza z puszki- 2 łyżki
  • ogórek zielony- ja daję pół krótkiego
  • papryka- ćwiartka
  • rzodkiewka- 3 szt
  • koperek-kilka łodyżek
  • natka pietruszki- łyżka po posiekaniu
  • sól, pieprz,cukier, przyprawa do sałatek ziołowa(pół łyżeczki)
  • olej
  • sok z cytryny- łyżeczka

 

Sposób przygotowania:

Suróweczka wiosenna
Kapustę ścieram na tarce na dużych oczkach- solę trochę i posypuję cukrem i polewam sokiem z cytryny Tak samo ścieram marchewkę, kalarepkę, rzodkiewkę i ogórek i dodaję je do kapusty. Paprykę drobno kroję i też dodaję. Dodaję kukurydzę i posiekaną pietruszkę i koperek. Przyprawę do sałatek mieszam z olejem i dodaję do surówki, na koniec dodaję pieprz i gotowe.
Suróweczka wiosenna
składniki suróweczki- najlepiej smakuje z wiosennych nowalijek