marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Surówka chrzanowa z ananasem i porem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Surówki do drugich dań lub same w sobie są dobre,można niektóre jeść na deser po obiedzie lub podwieczorek,np.marchew tarta z jabłkiem i śmietanką.

Surówka chrzanowa z ananasem i porem

Składniki:

Surówka chrzanowa z ananasem i porem

 

  • 1 średni korzeń chrzanu,
  • 3-3 świeże marchewki,
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej,
  • 1 ananas świeży,
  • biała część pora,
  • sok z cytryny,
  • 2-3 łyżki oliwy vineagrete,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka cukru.

Sposób przygotowania:

Surówka chrzanowa z ananasem i porem
Wszystkie świeże warzywa i owoce oczyścić, opłukać oraz poszatkować pekinkę na hebelku kuchennym prosto do salaterki. Marchewki i korzeń chrzanu po oskrobaniu i opłukaniu zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami, wsypując również do salaterki. Z pora odkroić białą część i posiekać na ukos na ukośne plasterki, odrzucając końcówkę z włosiem. Ananas oczyścić z pióropusza i skorupy, opłukać i obkroić z twardego środka oraz pokroić w kostkę. Surówkę skropić oliwą i sokiem ze świeżej cytryny bez pestek oraz doprawić odrobiną soli i cukru. Wymieszać i podawać surówkę do obiadu.