Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kapusta pekińska w sosie chrzanowo-czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo smaczna surówka i szybka do zrobienia.

Kapusta pekińska w sosie chrzanowo-czosnkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kapusta pekińska w sosie chrzanowo-czosnkowym

 

  • 1/2 kg kapusty pekińskiej
  • 1 czerwona cebula
  • 15-20 dag dyni hokkaido
  • 2-3 łyżki siekanego szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Kapusta pekińska w sosie chrzanowo-czosnkowym
Kapustę pekińską poszatkować. Dynię umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne a miąższ zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno pokroić. Majonez wymieszać z utartym chrzanem i zmiażdżonym czosnkiem. Do poszatkowanej kapusty dodać dynię, cebulę, majonez, doprawić do smaku solą i cukrem, wymieszać, posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać do obiadu.
Kapusta pekińska w sosie chrzanowo-czosnkowym
Kapustę poszatkować cebulę pokroić w kosteczkę dynię zetrzeć
Kapusta pekińska w sosie chrzanowo-czosnkowym
Majonez wymieszać z chrzanem i zmiażdżonym czosnkiem
Kapusta pekińska w sosie chrzanowo-czosnkowym
Poszatkowaną kapustę włożyć do miski dodać pozostałe składniki