Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Surówka Colesław

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo smaczny dodatek do ziemniaków i nie tylko...

Surówka Colesław Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Surówka Colesław

 

  • 8 szklanek kapusty białej,
  • 2 marchewki,
  • 2 małe cebule,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki majonezu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/8 łyżeczki pieprzu,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 3/2 łyżki octu winnego,
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Surówka Colesław
Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, usuwamy głąb i ścieramy ją na grubych oczkach tarki. Marchewkę obieramy i płuczemy, również ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystko składniki wkładamy do miski i starannie, ale dokładnie mieszamy. Kolejno przygotowujemy sos. Odmierzamy proporcje składników i wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak powstałym sosem polewamy warzywa i dokładnie mieszamy. Surówkę odstawiamy na 2-3 godzinki do lodówki, aby się przegryzła.
Surówka Colesław
Przygotowujemy warzywa potrzebne do surówki.
Surówka Colesław
Przygotowujemy sos, którym polejmy surówkę.
Surówka Colesław
Warzywa polewamy sosem i wszystko dokładnie mieszamy.