kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 834]

Surówka Colesław

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Klasyczna sałatka coleslaw przygotowana z młodej kapusty z lekkim dresingiem na bazie jogurtu jest świetnym dodatkiem do dan mięsnych, ryb a nawet burgerów.

Surówka Colesław

Składniki:

Surówka Colesław

podstawowe

  • główka młodej kapusty
  • marchew
  • 1-2 szalotki
  • ½ pęczka koperku
  • łyżka majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • sok z ½ cytryny
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Surówka Colesław
Kapustę drobno posiekać. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szalotki obrać i zetrzeć na małych oczkach. Warzywa umieścić w salaterce. 

W małej miseczce wymieszać majonez, jogurt, musztardę, sok z cytryny, koperek i przyprawy. Dresing dodać do warzyw dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.