madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Surówka Colesław

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Surówka spotykana w wielu krajach Europy. Jedna z najpopularniejszych sałatek obiadowych na bazie młodej kapusty.

Surówka Colesław

Składniki:

Surówka Colesław

 

  • 1 kg. młodej białej kapusty
  • 1 marchew
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • sok z połowy cytryny
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

Surówka Colesław
Młodą białą kapustę szatkujemy i wkładamy do miski. Marchew obieramy, a z rzodkiewek obcinamy liście i korzonki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Koperek i natkę pietruszki drobno siekamy. Rozdrobnione warzywa i zioła mieszamy z poszatkowaną kapustą. Surówkę doprawiamy do smaku solą, mielonym pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny, a na końcu majonez i dokładnie wszystko mieszamy.