karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Surówka czosnkowa z brokułami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Musiałam zrobić dodatek do mięsa, a w lodówce były tylko brokuły. Przypadkiem więc zrobiłam taką surówkę - jest smaczna i zdrowa!

Surówka czosnkowa z brokułami

Składniki:

Surówka czosnkowa z brokułami

 

  • pół brokuła
  • 1 jajko
  • 1 dość duża cebula
  • 1 mały lub 2 duże ząbki czosnku
  • ok. 2 łyżeczek śmietany np. 12%
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Surówka czosnkowa z brokułami
Jajko ugotować na twardo. Brokuła umyć, pociąć na różyczki i wrzucić do gotującej się wody z dodatkiem płaskiej łyżeczki soli i cukru. Gotować ok. 5 minut na niewielkim ogniu. W tym czasie cebulę drobno poszatkować i usmażyć na jak najmniejszej ilości tłuszczu. Posolić i lekko popieprzyć. Ugotowane brokuły odcedzić i dodać do cebuli. Wymieszać. Obrane i ugotowane jajko pokroić w kostkę i również dodać do cebuli. Gdy ta będzie już wystarczająco miękka, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno poszatkowany. Podgrzewać jeszcze ok. 1 minutę, aby czosnek dał reszcie składników aromat. Następnie przełożyć do innego naczynia i dodać śmietanę. Wymieszać. W razie potrzeby doprawić. Podawać na ciepło lub na zimno jako dodatek do mięs. Proporcje są na obiad dla dwóch osób, więc można je podwoić.