Sposób przygotowania:
Surówka czosnkowa z brokułami
Jajko ugotować na twardo. Brokuła umyć, pociąć na różyczki i wrzucić do gotującej się wody z dodatkiem płaskiej łyżeczki soli i cukru. Gotować ok. 5 minut na niewielkim ogniu. W tym czasie cebulę drobno poszatkować i usmażyć na jak najmniejszej ilości tłuszczu. Posolić i lekko popieprzyć. Ugotowane brokuły odcedzić i dodać do cebuli. Wymieszać. Obrane i ugotowane jajko pokroić w kostkę i również dodać do cebuli. Gdy ta będzie już wystarczająco miękka, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno poszatkowany. Podgrzewać jeszcze ok. 1 minutę, aby czosnek dał reszcie składników aromat. Następnie przełożyć do innego naczynia i dodać śmietanę. Wymieszać. W razie potrzeby doprawić. Podawać na ciepło lub na zimno jako dodatek do mięs. Proporcje są na obiad dla dwóch osób, więc można je podwoić.
karita
Kala