BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 886]

Surówka do obiadu z kapusty kiszonej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Polecam bardzo smaczną surówkę z kiszonej kapusty i innych warzyw a także lekko kwaśnego ale bardzo soczystego jabłka. Surówka szybko znika z talerza.

Surówka do obiadu z kapusty kiszonej Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Surówka do obiadu z kapusty kiszonej

 

  • kapusta kiszona 200 g,
  • jabłko duże 1 szt,
  • cebula 1 szt,
  • marchewka 2 szt duże,
  • cukier 2 - 3 łyżki a (najlepiej według uznania),
  • olej około 5 łyżek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • koperek poszatkowany 1- 2 łyżki,

Sposób przygotowania:

Surówka do obiadu z kapusty kiszonej
Kapustę kiszoną wypłukać, osączyć a następnie pokroić (jak jest zbyt grubo poszatkowana).

Przełożyć do miski.

Marchewkę i jabłko obrać a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do kapusty.

Dodać również obraną pokrojoną w drobną kostkę cebule oraz posiekany koperek zielony.

Przygotowaną kapustę razem z przygotowanymi warzywami przełożyć do dużej miski, dodać przyprawy do smaku oraz olej i dokładnie wymieszać.

Gotową surówkę ułożyć na talerzykach.

Podawać do obiadu.
Surówka do obiadu z kapusty kiszonej
Kapustę kiszoną płukamy ,odsączamy a następnie kroimy
Surówka do obiadu z kapusty kiszonej
Marchewkę i cebule obieramy a następnie ścieramy na tarce
Surówka do obiadu z kapusty kiszonej
Obraną marchewke ścieramy na tarce o grubych oczkach
Surówka do obiadu z kapusty kiszonej
Jabłko po obraniu również zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Surówka do obiadu z kapusty kiszonej
Przugotowane skłądniki przełożyć do większej miski
Surówka do obiadu z kapusty kiszonej
Całośc doprawic do smaku przyprawami i dokładnie wymieszac
Surówka do obiadu z kapusty kiszonej
Gotową surówkę podawać do obiadu

Tagi:

surówka