Joanna19

Joanna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Surówka marchwianka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszna surówka to idealny dodatek do drugiego dania obiadowego. Pyszna i z mnóstwem witamin. Nie wymaga wiele pracy.

Surówka marchwianka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka marchwianka

 

  • 5 marchewek
  • 1 jabłko
  • 1 por (biała część)
  • 1 biała cebula
  • Sos:
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka marchwianka
Oczyszczoną marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie dodajemy do nich obrane jabłko również starte na tarce o dużych oczkach. Dodajemy drobno posiekaną białą cebulę i pora pokrojonego w cienkie krążki. W osobnej misce przygotowujemy sos. Łączymy ze sobą jogurt i sok z cytryny. Mieszamy i polewamy nim składniki doprawiając cukrem, solą i pieprzem. Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy. Chłodzimy i podajemy jako dodatek do drugiego dania obiadowego.
Surówka marchwianka
Marchewki starte na tarce o dużych oczkach
Surówka marchwianka
Dodane starte na tarce o dużych okach jabłko
Surówka marchwianka
Dodajemy drobno posiekaną cebulę i pora
Surówka marchwianka
Całość zalewamy sosem i doprawiamy do smaku