bryndzia

bryndzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 45]

Surówka obiadowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Surówka obiadowa powstała z tego co znalazłam w lodówce. Wyszła fajna kompozycja warzyw w sam raz jako dodatek do drugiego dania.

Surówka obiadowa

Składniki:

Surówka obiadowa

 

  • pół kapusty pekińskiej
  • 1 marchew
  • 2 ogórki konserwowe
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • pół cebuli
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki szczypiorku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Surówka obiadowa

ETAP 1:

Surówka obiadowa
Przygotowane warzywa przekładam do miski.

Kapustę pekińską myję, osuszam i drobno kroję. Marchew obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę, a ogórki w cienkie słupki. Kukurydzę odsączam z zalewy. Wszystkie składniki przekładam do miski.

ETAP 2:

Surówka obiadowa
Do warzyw dodaję majonez jourt sól i pieprz, mieszam.

Szczypiorek drobno siekam wraz z majonezem i jogurtem dodaję do warzyw. Całość oprószam solą i pieprzem, dokładnie mieszam.