sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Sałatka warstwowa z sosem z rzodkwi i groszku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Sos do sałatki to totalna wariacja kulinarna. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Całość jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.

Sałatka warstwowa z sosem z rzodkwi i groszku

Składniki:

Sałatka warstwowa z sosem z rzodkwi i groszku

Składniki

  • Sałatka
  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • kawałek pora
  • 1 puszka cieciorki

 

  • Sos
  • 1 biała rzodkiew
  • 1 mała puszka groszku
  • 200 ml śmietany 36%
  • 5- 6 łyżek majonezu
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki pasty koperkowej
  • 1 łyżeczka pasty pietruszkowej
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 mała cebula
  • 1-2 łyżeczki koncentratu czosnkowego
  • sól himalajska
  • pieprz ziołowy
  • papryka słodka w proszku
  • oregano

Sposób przygotowania:

Sałatka warstwowa z sosem z rzodkwi i groszku
Do blendera wlewamy śmietanę, majonez i musztardę. dodajemy obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki rzodkiew, cebulę oraz zielony groszek. Dokładamy koperek, szczypiorek, pastę pietruszkową, koperkową i czosnkową. Całość miksujemy. Doprawiamy pozostałymi przyprawami. Sos powinien mieć lekko pikantny smak.

W salaterce układamy warzywa. Najpierw połowę poszatkowanej kapusty pekińskiej, czerwoną fasolę, potem połowę kukurydzy, reszt kapusty i część sosu. Dalej znowu kukurydza, poszatkowany kawałek pora, cieciorka i reszta sosu.

Sałatkę możemy udekorować dowolnie.