jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Surówka z dynią i śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Jeszcze kilka lat wstecz nie wyobrażałam sobie dyni jeść na surowo. Jak się okazuje smaki i wiedza kulinarna zmienia się. Obecnie w sezonie jesiennym często wykorzystuję dynie do przygotowania surówek.

Surówka z dynią i śliwkami  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka z dynią i śliwkami

 

  • Składniki:
  • 30 dag dyni,
  • 2 łyżki nasion słonecznika,
  • 1 marchew,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • Kieliszek koniaku,
  • 10 śliwek (węgierki),
  • 3-4 łyżki majonezu,
  • Cukier puder,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Natka pietruszki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Surówka z dynią i śliwkami
Rodzynki zalewamy na około 2 godzimy alkoholem. Po tym czasie odcedzamy je. Dynie ścieramy na tarce o grubych oczkach i oprószamy cukrem pudrem. Marchew obieramy i także ścieramy na tarce o grubych oczkach. Nasiona słonecznika rumienimy na suchej patelni. Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy w cienkie paseczki. Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą, dodajemy do nich majonez i doprawiamy do smaku. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki!
Surówka z dynią i śliwkami
Dynie obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
Surówka z dynią i śliwkami
śliwki myjemy, osuszmy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze części
Surówka z dynią i śliwkami
Rodzynki namaczamy.Przed dodaniem do surówki odsączamy
Surówka z dynią i śliwkami
Słonecznik przekładamy na sucha patelnię i prażymy do zrumienienia

Tagi:

dynia śliwki