gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Surówka z kapusty, gruszki, kukurydzy i marchwi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna surówka idealna do dania obiadowego, pasuje do przeróżnych mięs jak i ryb. Polecam wypróbowanie przepisu.

Surówka z kapusty, gruszki, kukurydzy i marchwi

Składniki:

Surówka z kapusty, gruszki, kukurydzy i marchwi

 

  • 500 g białej kapusty,
  • 1 średnia marchewka,
  • 2 małe gruszki,
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej,
  • natka pietruszki.

Zalewa

  • 50 ml wody,
  • 50 ml octu spirytusowego 10% ,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • 50 g cukru,
  • 1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty, gruszki, kukurydzy i marchwi
Kapustę szatkujemy. Posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut. Marchewkę i gruszki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do kapusty wraz z kukurydzą. Natkę pietruszki szatkujemy i dodajemy do reszty. Mieszamy.

Zalewa; Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku. Zagotowujemy aż cukier się rozpuści. Gorącym zalewamy warzywa i owoce. Mieszamy dokładnie.

Przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje po kilku godzinach jak smaki się przegryzą ;)

Smacznego ;)