Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Surówka z kapusty białej i selera

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Surówka z kapusty i selera z papryką jest smacznym dodatkiem do obiadu.

Surówka z kapusty białej i selera

Składniki:

Surówka z kapusty białej i selera

 

  • 30 dag kapusty białej
  • 1/2 szkl selera konserwowego
  • 2 papryki marynowane
  • 1 jabłko
  • 1/4 łyżeczki przyprawy curry
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty białej i selera
Kapustę bardzo drobno poszatkować, oprószyć solą, wymieszać. Gdy kapusta puści sok odcisnąć. Kapustę włożyć do miski, dodać seler, pokrojoną w słupki paprykę, drobno posiekane ogórki i cebulę. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połączyć z kapustą. Jogurt wymieszać z musztardą, oliwą, przyprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą curry i cukrem, dodać do surówki, wymieszać. Podawać do obiadu.